Pod petíciu za nové voľby v obci Lomnička sa podpísalo 506 občanov

12.04.2011 Poprad

Poprad 12. apríla (TASR) – Pod petíciu za zmenu zloženia Obecného úradu (OcÚ) a vedenia obce Lomnička, okres Stará Ľubovňa, sa podpísalo dohromady 506 nespokojných občanov. To je viac ako 50 percent všetkých oprávnených voličov. Na tlačovej konferencii v Poprade dnes o tom informoval predseda petičného výboru Karol Mirga.
Petíciu odštartovali 24. februára, ukončili 1. marca a žiadali v nej zmenu vedenia obce. „Sme znepokojení súčasnou situáciou vedenia obce, pretože občania, keď sa na starostku obrátili s vybavovaním niektorých záležitostí, tá ich odmietla so slovami, že majú ísť za tým, koho volili,“ uviedol Mirga. Podľa neho reálne obec vedie právna zástupkyňa obce Marta Konkoľová a nie samotná starostka. „Pani starostka je tam iba na podpis, keby ste tam bývali, tak by ste to videli,“ zdôraznil Mirga. Relevantné dôkazy o tom, že to tak naozaj je, však nemá.
Petičný výbor podľa neho odovzdal petíciu na OcÚ 2. marca aj s podpísanými hárkami. Následne sa konalo zasadnutie Obecného zastupiteľstva (OcZ), ktoré petíciu prerokovalo a poslanci odsúhlasili jej zaslanie do Národnej rady SR. „OcÚ napriek rozhodnutiu zastupiteľstva však petičné hárky zaslal Úradu vlády SR, ktorý odpovedal, že nemá kompetencie na rozhodnutie,“ objasnil Mirga. OcÚ potom petíciu pozastavil. Ako dôkaz Mirga predložil odpoveď z Úradu vlády SR, o tom, že na rozhodnutie v tejto veci nemá kompetenciu. Uznesenie z OcZ o tom, kam sa má petícia poslať, však k dispozícii nemá.
Nespokojní občania v obci Lomnička žiadali v petícii vykonanie nových volieb. Podľa Zákona o obecnom zriadení musí OcZ vypísať referendum o odvolaní starostu v prípade, že sa pod petíciu za uskutočnenie referenda podpíše viac ako 30 percent občanov. Petičný výbor teda nesprávne vypísal petíciu na vykonanie nových volieb, najprv mala prebehnúť petícia za vykonanie referenda o odvolaní starostky. V súčasnej dobe podľa Mirgu prebieha vyšetrovanie, či došlo alebo nedošlo k zneužitiu petičného práva v tejto veci.
Obec Lomnička nachádzajúca sa v okrese Stará Ľubovňa má niečo vyše 2100 obyvateľov, 976 z nich má právo voliť. V predchádzajúcich troch volebných obdobiach bol starostom takmer výlučne rómskej obce otec súčasnej starostky Márie Oračkovej. Petičný výbor dnes do Popradu nepriniesol žiadne konkrétne dôkazy o tom, že starostka plytvá obecnými finančnými prostriedkami, alebo o tom, že by obec reálne viedla spomínaná Marta Konkoľová.
Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Karnišová pre TASR uviedla, že polícia za posledné obdobie nedostala na starostku obce žiadne konkrétne trestné oznámenie.
 

Vyberte región